zaterdag 17 maart 2012

Van Bakhuys tot Bakhuizen

De Familie Bakhuizen komt als sinds 1731 in de registers van Rotterdam voor. 
De schrijfwijze varieert van Bakhuizen tot Bakhuys en alles hier tussenin. De eerste gevonden Bakhuys woonde in Rotterdam. Of hij hier ook is geboren is niet zeker.

Op 31 oktober 1731 trouwt Teunis Bakhuijsen met Elisabeth Schouten in Rotterdam. Waarschijnlijk komen zij beiden uit Duitsland. Zij krijgen op 23 december 1734 een zoon genaamd Hermanus Bakhuijs. Hij trouwt op 23 april 1758 in Rotterdam met de dan zesentwintig jarige Margaretha Somwijl. Haar naam wordt in verschillende aktes op verschillende wijzen geschreven soms heet zij Somwijl dan weer Zomveege. 
Ik houd het op Somwijl omdat zij zo het meeste voorkomt.Margaretha wordt 42 jaar en zij wordt op 9 november 1770 begraven in Rotterdam. In de akte staat dat zij 4 minderjarige kinderen nalaat en dat haar adres L. Baanstraat was. 
De overlijdensdatum van Hermanus heb ik nog niet kunnen vinden.

Lange Baanstraat in Rotterdam
Anthonie Bakhuizen is een zoon van bovengenoemd echtpaar en hij wordt op 12 juli 1761 geboren in Rotterdam. Hij trouwt in 1782 met de dan 21 jarige Cornelia Graasman, zij is geboren in Schiedam en gedoopt op 26 juni 1763. 
Van beroep is Antonie Broodbakker, soldaat – Archief Vlaardingen.

Cornelia Graasman verklaart bij het huwelijk van haar zoon Martinus dat zij weduwe is van Antony Bakhuizen die bij leven gediend heeft als soldaat onder de militie van de Bataafse Republiek en dat hij bij gelegenheid der invasie der Engelsen in het jaar 1799 als krijgsgevangene naar Engeland is getransporteerd en vervolgens in het jaar 1801 in Waterfort Ierland is overleden. Er wordt door Dirk van Koetsveld, varensgezel, verklaart dat hij ten tijde van het overlijden van Antony aanwezig was in het Hospitaal te Waterfort en geassisteerd heeft bij zijn begrafenis. Hij was de dag ervoor op bezoek gegaan bij Antony maar kreeg daar te horen dat hij was overleden.

Martinus Bakhuizen, geboren in Vlaardingen op 1 februari 1791 trouwt op 15 september 1815 met Margrietje van den Broek. Zij is ook in Vlaardingen geboren op 14 februari 1790. Martinus is van beroep scheepstimmerman. Samen met Margrietje krijgt hij 9 kinderen.
Martinus Bakhuijzen  wordt in mei 1834 weduwnaar en neemt dan een huishoudster in dienst.Haar naam is Jannetje van Es van der Pijl en zij komt ook uit Vlaardingen waar zij op 3 januari 1808 is geboren. Zij was eerder getrouwd met Klaas van Deventer de Keijzer – huwelijksdatum november 1832. Zij heeft van hem 1 dochter, Wilhelmina die het jaar daarna wordt geboren. Klaas wordt als vermist op zee aangegeven in 1834. Dit is niet de waarheid want Klaas van Deventer de Keijzer gaat in Malaga van boord en monstert aan op een Engels schip omdat hij meer kan verdienen daar. Hierna wordt niets meer van hem vernomen.
 
In 1838 krijgt Jannetje een dochter en deze wordt Martina van der Pijl genoemd, zij wordt aangegeven als dochter van Jannetje van der Pijl, ongehuwd. De aangever is Martinus Bakhuizen met als getuige de vroedmeester Cornelis Blijenburg die bij alle geboortes van de kinderen van Jannetje aanwezig is. Hierna worden nog 2 dochters geboren die ook door Martinus worden aangegeven met als moeder Jannetje van der Pijl, ongehuwd, beiden met de achternaam van der Pijl. Als vijfde kind krijgt Jannetje eindelijk een zoon, Johannes die ook door Martinus wordt aangegeven, maar dan wordt Jannetje van der Pijl genoemd als echtgenote van Klaas van Deventer de Keijzer.
Dit laatste kind heet dus ineens Johannes de Keijzer en dit terwijl zijn genoemde vader al 14 jaar wordt vermist op zee. Bij het huwelijk van Johannes de Keijzer wordt er een verklaring afgelegd door Jannetje, zijn moeder, dat zijn vader pas in 1850 zou zijn vermist. De reden van de frauduleuze verklaring is onduidelijk.
Samen met mijn schoonvader die ook genealoog is hebben wij zitten speculeren. Een optie is dat Johannes een buitenechtelijk kind is van de oudste dochter van Jannetje, Wilhelmina de Keijzer, die dan 15 jaar is. Maar dit berust slechts op speculaties.
Martinus Bakhuizen en Jannetje trouwen uiteindelijk op 15 september 1852 in Vlaardingen. 
Haven van Vlaardingen
 De zoon van Martinus Bakhuizen en Margrietje van den Broek: Pieter wordt in Vlaardingen geboren op 2 april 1817. Hij trouwt op 18 april 1838 met de dan 21 jarige Maria Struijs, dochter van Gerrit Jansz Struijs en Jannetje van Dijk. Op het Militieregister staat dat Pieter matroos ter koopvaardij is en nog dient bij de 14e afdeling infanterie. Hij heeft blauwe ogen en blond haar.

Pieter en Maria krijgen 7 kinderen waarvan er 3 levenloos worden geboren. Van de andere 4 heb ik alleen volledige informatie over Gerritje Bakhuizen die later in het huwelijk treedt met Wilhelmus Antonie Eduard Bolk, de betovergrootvader van mijn partner. Gerritje wordt geboren in Rotterdam 14 februari 1853.

Bij de huwelijkse voltrekking van Gerritje en haar man wordt er een uittreksel afgegeven door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand waarin staat dat haar vader Pieter Bakhuizen op 25 juli 1855 is overleden te Accra (St. George d’Elmina) Westkust van Afrika. Op de site GaHetNa.nl wordt Pieter ook genoemd, er staat: Achternaam Bakhuizen / Voornaam Pieter / Datum 25-07-1855 / Schip Curacao / Plaats Accra / Geregistreerd 06-10-1857 / Soort akte Overlijden Opmerking Gezagvoerder / Bronverwijzing Nummer toegang: 3.177.22, inventarisnummer: 16

Fort Elmina - Accra Westkust van Afrika
 Elmina is een voormalig slavenfort van de Nederlandse West Indische compagnie. In het jaar dat Pieter overlijd is echter de slavenhandel al afgeschaft. Tot in 1850 werden er in het fort Elmina soldaten geworven voor dienst in de KNIL, de Orang Blanda Itam (= Zwarte Hollanders). Maar pas in 1871 werd deze werving op aandringen van de Engelsen daadwerkelijk gestaakt om de schijn van verkapte slavernij weg te nemen.

Aanvullingen, correcties en tips zijn welkom!