zaterdag 21 april 2012

De Familie Van Ingen uit Utrecht

De familie van Ingen, aan wie mijn familie is verwant, komt zeker sinds eind zeventiende eeuw voor in de archieven van Utrecht. Er zijn diverse indexen te vinden waarin hun namen genoteerd staan, zoals huwelijkse voorwaarden, opgesteld door een notaris en overdrachten van onroerende goederen. Ook zijn er opgetekende verklaringen te vinden over getuigenissen.

De eerste met zekerheid te noemen Utrechter was Aelbert van Ingen, hij werd op 25 september 1721 in de Buerkerk door 8 dragers te grave gedragen. Hij was getrouwd met Ariaentje Cornelisz de Greb en zij woonden ten tijde van zijn overlijden achter ’t Nieuwe Vleeschuys. Bij leven was Aert “coopman in koorn”. 
 Samen met Aeriaantje krijgt hij 4 kinderen.

Buerkerk te Utrecht
 De oudste zoon Johannes van Ingen wordt op 5 december 1675 gedoopt in de Buerkerk. Hij trouwt twee maal; zijn eerste vrouw Wilhelmina Hayman overlijdt al snel na hun huwelijk in 1697 en op 4 november 1710 trouwt hij de eenentwintigjarige Utrechtse Anna Catharina Vonck. Zijn beroep wordt in de acte genoemd als bierdrager. Op zijn begraafakte staat: overleden aan de Neude in de herberghe de Pott. Deze herberg wordt in verschillende actes genoemd en is zeker eigendom van de familie van Ingen geweest. Tegenwoordig staat hier het monumentale oude postkantoor. Johannes en Anna krijgen twee kinderen Arnoldus en Adriaantje. Adriaantje kom ik nergens meer tegen in de archieven dus ik vermoed dat zij vroeg is gestorven. Johannes wordt op zijn vierenveertigste te grave gedragen door 8 dragers in de Jacobikerk.

Jacobikerk Utrecht
 Zoon Arnoldus wordt in de Domkerk gedoopt op 15 november 1711 en zijn ouders wonen dan op de Oude gracht bij de Weesbrug. Van beroep is hij Grutter en hij trouwt op 27 jarige leeftijd met de dan 21 jarige Baarnse Aletta van Elst. Van Arnoldus en Aletta heb ik niet zoveel kunnen vinden behalve dat zij buiten de Weerdpoort woonden en dat Arnoldus in 1748  een herberg met huis huurt  genaamd De Ridder van Sint Joris aan het Lauwenrecht. Op 9 april 1794 verkoopt hij de eerder genoemde herberg de Pott, waar zijn vader is gestorven, aan ene Bernardus Hoogbeterom.
Het enige kin dat ik met zekerheid aan dit echtpaar heb kunnen linken is Jan Hendrik van Ingen.

Deze zoon werd op 7 juli 1740 gedoopt in de Jacobikerk te Utrecht. Tussen 1761 en 1804 was hij muntgezel bij de Provinciale Utrechtse Munt. Jan Hendrik legde in 1762 voor het eerst de eed af als muntgezel en bleef deze functie beoefenen tot aan zijn dood in 1804. Hij volgde in 1798 Nicolaas Godron op als smidmeester.
Op 27 april 1762 trouwt hij in de Catharijnekerk op 21-jarige leeftijd met Berendina Geertruij Langenberg, dochter van Hermanus Langenberg en Mensia van Maurik. Zij is geboren op 4 november 1736 in Utrecht. In 1793 had hij twee kinderen, zoon Hermanus en dochter Bartje en woonde hij in ‘t  Speldemakerspoortje.
Berendina Geertruij overlijdt op 29 juli 1802 en wordt begraven in de Jacobikerk op 9 augustus 1802.
Jan Hendrik wordt begraven in de Jacobikerk op 15 oktober 1804. Hij is dan 64 jaar.
 Zoon Hermanus wordt op 9 mei 1771 gedoopt in Utrecht en trouwt op 7 oktober 1794 met Adriana van Elsendoorn, ook op 9 mei 1771 gedoopt en dochter van Pieter Elsendoorn en Johanna Koster.
Ik ben er nog niet achter welk beroep Hermanus uitoefende. Wel is duidelijk aan de geboorteaktes van de kinderen te zien dat zij tussen 1797 en oktober 1806  in Leiden hebben gewoond. Hier worden minstens 3 van hun kinderen gedoopt in de schuilkerk aan de Kuijpersteeg in Leiden.
Hermanus overlijdt op 6 oktober 1816 in Utrecht en zijn vrouw Adriana Elsendoorn op 30 januari 1839.

De oudste zoon Jan Hendrik wordt geboren op 30 december 1794 in Utrecht. Hij trouwt op 30 oktober 1816 met Susanna van der Horst, 17 juni 1787 en dochter van Martinus van der Horst en Bette Groothof. Jan Hendrik klimt in zijn leven van stalknecht naar voermansknecht op tot koetsier. De familie woont in Wijk C, de Florasteeg. Samen met Susanna krijgt hij zeven kinderen. De laatste twee zijn een tweeling Franciscus en Maria. Maria van Ingenis mijn voormoeder die in 1856 trouwt met mijn betovergrootvader Hendrik Damen. In zijn overlijdensakte wordt Jan Hendrik als koetsier genoemd, overlijdensdatum 8 januari 1871. Susanna wordt maar 58 jaar en zij overlijdt 23 januari 1846.

Florasteeg Utrecht9 opmerkingen:

Peter zei

Johannes van Ingen, van beroep bierdrager en overleden in een herberg. Een bedrijfsongeval avant la lettre? Of was hij een (te) goede klant van zijn eigen nering. Wie zal het zeggen? Of het moet in de begraafakte gestaan hebben. In ieder geval heb ik deze blogpost met belangstelling gelezen.

Anoniem zei

Mooi verhaal en mooi geschreven. Complimenten. Maar waar past Cornelis de Wind en Anna van Beusichem nu in je stamboom en waar komt Anna vandaan ?
Groet.
Herman van Beusekom

Allemaal Familie van mij zei

Cornelis Wind komt van de kant van mijn vader, dit verhaal gaat over de voorouders van mijn moeder. Dus bij dit verhaal horen ze idd niet thuis.Waar Anna vandaan komt weet ik (nog) niet. Zij was de moeder van Antonia de Wind die gehuwd was met Hendrik Maliepaard. Misschien voor de volgende keer.
Jou naam is van Beusekom, weet jij misschien waar Anna vandaan komt? m.vr.gr.Rita van Es

Anoniem zei

Ik had haar ook -samen met Cornelis Wind- maar kan haar dopen in Eethen noch in Drongelen vinden. Ik heb ook een Anna Marie die in 1780 in Oisterwijck trouwde en uit Utrecht schijnt te komen. Maar ook zij is in Utrecht niet te vinden. Zijn zij dezelfde ? Groet.
HvanB

Allemaal Familie van mij zei

Ik denk niet dat zij dezelfde zijn, Anna van Beusichem kreeg samen met Cornelis de Wind in 1756 een dochter Antonia in Eethen, waar ik vanaf stam. We moeten dus verder speuren om hierachter te komen.

miranda van ingen zei

hallo
al jaren ben ik op zoek naar mijn stamboom..ik heet miranda van ingen en kom uit utrecht,mijn oma was er één van damen..mijn vader heette johannes gijsbertus van ingen..zijn vader die ik nooit heb gekend heette joop van van ingen doopnaam weet ik niet,mijn vader is in de dwars straat geboren in utrecht op 4 februari 1952..wie zou mij aub kunnen helpen? op welke sites ik moet zoeken? toch heb ik sterk het vermoedendat die hier genoemde namen mijn familie is.
ik hoop op een antwoordt
veel liefs miranda van ingen

Allemaal Familie van mij zei

Beste Miranda,
dank je voor je reactie. Of je wel of geen familie bent kun je uitzoeken.
Wat je wel echt nodig hebt is de exacte namen van je grootouders en hun geboortedata. Met deze gegevens kun je de persoonskaarten opvragen bij het CBG in den Haag en kun je verder gaan speuren in het archief in Utrecht (website) en via de site WiewasWie.nl
Als de gegevens niet precies weet kun je oude familieleden vragen, als deze nog in leven zijn, naar wat zij nog weten.
Veel succes,
m.vr.gr. Rita van Es
ritavanes@chello.nl

Niels van Ingen zei

wat grappig om dit te lezen dat onze familie lijn all zo oud is
ik zelf ben 16 en stam af
van de den bosh tak

paul zei

Paul Stoelers.
mijn moeder is Ria v Ingen ze is van 1920.
mijn opa was Casper v Ingen de kinderen waren Anton Co Joop Kees Ria Ans Iny .
zijn geboren in de Haagstraat hebben ook in de Helmstraat gewoond in Utrecht.
allen zijn helaas overleden. misschien ook familie .

Mvg Paul