zondag 5 februari 2012


Mandenmakers uit Zwammerdam

Willem Putkamer wordt geboren op donderdag 29 augustus 1793 in Zwammedam als zoon van Roelof Putkamer en Lijstje Lieste. Vader Roelof is geboren in Zwammerdam op 28 februari 1740  en moeder Lijsje in Capelle aan den IJssel in 1754.

Net als zijn vader wordt Willem mandenmaker in Zwammerdam. Het beroep van mandenmaker is een heel oud ambacht. Een mandenmaker verwerkte fijn wilgenhout tot manden in allerlei soorten en maten. Men kende hier vele toepassingen voor zoals manden voor opslag van aardappels, groenten en fruit en fuiken voor paling en manden voor vervoer van kippen, biggen en vis. Ook maakten zij broedkorven voor eenden.

In de Groene Hart Archieven worden Willem en zijn broer Jan meerdere malen genoemd als getuigen bij diverse doop- trouw- en begraaf aangelegenheden. Hierbij worden zij beiden als mandenmakers genoemd.

Willem trouwt op zijn 22ste met de 1 jaar oudere Maria van Ekerschot die ook in Zwammerdam is geboren als dochter van Harme Willemsz van Ekerschot en Maria de Lange. Zij krijgen samen acht kinderen, alle kinderen overlijden op jonge leeftijd. 
Maria van Ekerschot overlijdt in Zwammerdam als zij nog maar 51 jaar oud is.

Willem hertrouwt met Maria Pott uit Mijdrecht op 1 mei 1844 in Amsterdam.
Maria is dan al veertig geweest en nooit getrouwd, zij woont tot haar huwelijk met Willem in Amsterdam aan de Keizersgracht bij de Vijzelstraat (Huwelijksebijlagen Amsterdam 144 deel 2).  Zij is de dochter van Martinus Pott en Christina Margaretha den Hals. Maria Pott is geboren op 20 oktober 1802 in Mijdrecht en wordt gedoopt op 8 december 1802 in de Nieuwekerk in Amsterdam.

Haar 13 jaar oudere zus Aaltje was getrouwd met de 15 jaar oudere broer van Willem; Jan Putkamer die ook in Zwammerdam woonden. Waarschijnlijk zijn Willem en Maria zo aan elkaar gekoppeld. Zij een oude vrijster al en dienstmeid uit Amsterdam en hij  weduwnaar. Willem overlijdt op 8 juni 1865 in Zwammerdam en Maria het jaar daarna op 21 december 1865.

Willem en Maria krijgen 1 zoon, mijn voorvader Cornelis Putkamer. Hij wordt geboren in Zwammerdam op 5 maart 1845. Hij trouwde met Jannetje de Hoog, over hun heb ik eerder een stukje geschreven in september vorig jaar.


Handtekeningen van Willem Putkamer en Maria Pott onder hun huwelijksakte
Amsterdam 1 mei 1844

Geen opmerkingen: