zondag 15 januari 2012


John Joseph Nagle Schots Officier                               
Ieper 24 december 1754 - Breda 26 februari 1828 

John Joseph werd geboren in Ieper België als zoon van Paul Nagle, soldaat in de Schotse Compagnie van General Major Alexander *, en Veronia Mulder.
Deze Compagnie bestond geheel uit Schotten en men mag dus aannemen dat Paul Nagle ook van Schotse afkomst is, hoewel ik hier niet helemal zeker van ben omdat de naam Nagle vooral uit Ierland komt, uit de County Cork.
De compagnie van Paul Nagle was een onderdeel van het Regiment Schotten Colyear die in het jaar dat John Joseph werd geboren in Ieper gelegerd was.
Het complete Regiment trok met vrouw en kinderen door heel Nederland en Vlaanderen. Onderwijs werd ook gegeven door de regiments leraar en er was ook een dominee die meeging. Als je in de archieven kijkt is dit Schotse leger een familie aangelegenheid lijkt het, dezelfde namen komen steeds terug en het is dus normaal dat de mannelijke kinderen ook in het leger gingen dienen. Zo ook bij Paul Nagle en zijn zoon.
 John Joseph trouwde met Margareth Macpherson (dochter van Alexander Macpherson en Catherine Ross). Zij kregen zeker 3 dochters; Christina Nagle geboren 6 september 1782 . John Joseph wordt dan genoemd als Luitenant in Colonel Dougla’s compagnie van het Regiment Major General Dundas. Tweede dochter is Margareth Nagle zij is geboren in Zwolle in 1790 en overleden op 25 jarige leeftijd te Breda op 8 december 1815. De derde dochter wordt geboren in Kampen in 1794 en overlijd op twintigjarige leeftijd in Willemstad op 5 november 1814. Hun moeder Margareth Macpherson is dan reeds overleden.
In de DTB boeken van Willemstad worden nog een aantal begraven kinderen genoemd: Jannetje kind van J. Nagle, overleden 26 oktober 1800 Willemstad : kind zonder naam van Plaatsmajoor J. Nagle overleden 17 februari 1802;  zoon zonder naam op 28 oktober 1803 in Willemstad (zoon van Plaatsmajoor J. Nagel).

Het regiment werd opgericht in 1675 als Regiment Schotten Colyear. Bij de reorganisatie van 1752 werd het op 2 bataljons gebracht. Dit 2e bataljon werd gevormd door het voormalige Regiment Schotten Drumlanrig. In 1772 werd het regiment genationaliseerd en de officiële benaming vastgesteld als Regiment Schotten 2. In 1783 werd de officiële benaming vastgesteld als Regiment Nationalen 24. In 1795 (Franse tijd) ging het regiment op in het 2e bataljon van de 6e Halvebrigade.

John Joseph trouwt voor de tweede keer in Willemstad op 9 juni 1804 met Catharina Margaretha Scheffer, geboren in Kampen (1773). Zij overlijdt op 25 november 1807 evenals hun naamloze kindje en zij worden begraven op 27 november 1807.
Catharina Margaretha is dan 34 jaar.

Op 16 juni 1816 trouwt John Joseph Nagle op 64 jarige leeftijd met mijn voormoeder Elisabeth IJpelaar, 24 jaar,  in Breda. Zij wordt geboren op 13 mei 1792 in Willemstad als dochter van Cornelis IJpelaar en Anna de Swart, beiden ook geboren te Willemstad. Elisabeth overlijdt in Willemstad op 84 jarige leeftijd, 13 november 1876 in Ginneken en Bavel. Zij geniet 38 jaar van het militaire pensioen dat haar man haar nalaat uit zijn militaire carrière.
Wanneer hun eerste kind wordt geboren is John Joseph al 64 jaar en wordt genoemd als gepensioneerd Luitenant (John Joseph wordt ook genoemd als Plaats Majoor te Willemstad, ik heb niet kunnen vinden wat deze functie precies inhoud. Hij was officieel 2e Luitenant). Hij doet zelf aangifte van zijn zoon Cornelis Nagle die wordt geboren op 3 januari 1815 in Willemstad en erkend op het gemeentehuis daar. Na zijn geboorte verhuisd het gezin naar Breda waar zij samen nog vier kinderen krijgen.

Van hun tweede zoon stamt mijn tak van de familie af: Jan Joseph Nagle. Hij wordt geboren op een stormachtige vrijdag 18 februari 1818 in Breda. Hij groeit op in Breda en trouwt daar op 20 oktober 1842 met de uit Zoetermeer afkomstige Anna Beems, dochter van Roeland Beems en Adriana Blanken.
Bij dit huwelijk wordt hun eerste dochter Regina Elisabeth Adriana (geboren Breda: 10 Feb 1840 ) erkent als wettelijke dochter van Jan Joseph. Zij krijgen in totaal samen 6 kinderen waarvan alleen de eerste twee in Breda worden geboren.
Het gezin verhuisd rond 1844 naar Neede in de Achterhoek.


Jan Joseph heeft daar werk als jachtopziener/veldwachter. Vier van de Nagle  kinderen bereiken de volwassen leeftijd. Twee van hen; Catharina Johanna en Johannis Cornelis Rudolf worden respectievelijk maar 8 en 5 jaar en overlijden beide in Neede. In 1849 wordt de tweeling Jan Cornelis en Jan Joseph geboren in Neede. Jan Cornelis is de vader van Anna Antonia Nagle of wel Antje Poetje de oma van mijn vader.
Jan Joseph senior overlijdt op 1 juni 1886 in Meerkerk, Anna Beems is dan al overleden in Geertruidenberg op 23 juli 1880.

                                         Anna Antonia Naglé (1 april 1872 Zevenbergen - 25 november 1944 Poortugaal)
*  Bron: “Papers Illustrating the History of the Scots Brigade in the Service of the United Netherlands, 1572-1782”.

Voor aanvullende informatie of correctie stuur mij gerust een mailtje, tips zijn altijd welkom. ritavanes@yahoo.com

Geen opmerkingen: