zaterdag 10 augustus 2013


Theo Heine

Rotterdam 13 april 1889 – Bergen Belsen 31 mei 1945

Soms kom je tijdens het zoeken naar genealogische gegevens van familie verhalen tegen die je erg aangrijpen, deze keer een verhaal van recentere datum over de tweede wereldoorlog

Theodorus Heine wordt op zaterdag 13 april 1889 in Rotterdam geboren. Hij is de zoon van Govert Heine en Alida Hillegonda Catharina Belgraver. Vader Govert is een geboren Rotterdammer (25 juli 1862) en moeder Alida wordt op 8 april 1863 geboren in Groningen. Leuk zou zijn om te weten hoe die twee samen gekomen zijn, maar dat is gissen in dit geval.

Govert en Alida krijgen samen vier kinderen waarvan Theo de oudste is, dan volgt Govert Jr., Alida Jr. en de jongste is Adriaan. Zij wonen aan de Feijenoordstraat nummer 12 op het Noordereiland in Rotterdam.  Dit eiland gelegen in de Nieuwe Waterweg is ontstaan door de aanleg van de Koningshaven.  De noordpunt van het eiland Feijenoord kwam door de aanleg rondom in het water te liggen en het Noordereiland was geboren. Op het eiland werden woningen gebouwd om de arbeiders te huisvesten die van heinde en ver toestroomden om in de nieuwe havens te gaan werken.Aannemelijk is dus dat vader Govert hier werkte als arbeider in de scheepsbouw of in de aanleg van de havens.

                        

Als Adriaan bijna 4 jaar is overlijdt zijn moeder plotseling en staat vader Govert alleen voor de opvoeding van zijn vier kleine kinderen. Dit gaat goed totdat het armenbestuur in Rotterdam besluit dat de 3 oudste kinderen uit huis geplaatst moeten worden.
Alle drie worden ze op 16 november 1903 naar de Maatschappij van Weldadigheid gestuurd waar ze afzonderlijk worden geplaatst in 1 van de dorpen van deze organisatie.