zaterdag 10 augustus 2013


Theo Heine

Rotterdam 13 april 1889 – Bergen Belsen 31 mei 1945

Soms kom je tijdens het zoeken naar genealogische gegevens van familie verhalen tegen die je erg aangrijpen, deze keer een verhaal van recentere datum over de tweede wereldoorlog

Theodorus Heine wordt op zaterdag 13 april 1889 in Rotterdam geboren. Hij is de zoon van Govert Heine en Alida Hillegonda Catharina Belgraver. Vader Govert is een geboren Rotterdammer (25 juli 1862) en moeder Alida wordt op 8 april 1863 geboren in Groningen. Leuk zou zijn om te weten hoe die twee samen gekomen zijn, maar dat is gissen in dit geval.

Govert en Alida krijgen samen vier kinderen waarvan Theo de oudste is, dan volgt Govert Jr., Alida Jr. en de jongste is Adriaan. Zij wonen aan de Feijenoordstraat nummer 12 op het Noordereiland in Rotterdam.  Dit eiland gelegen in de Nieuwe Waterweg is ontstaan door de aanleg van de Koningshaven.  De noordpunt van het eiland Feijenoord kwam door de aanleg rondom in het water te liggen en het Noordereiland was geboren. Op het eiland werden woningen gebouwd om de arbeiders te huisvesten die van heinde en ver toestroomden om in de nieuwe havens te gaan werken.Aannemelijk is dus dat vader Govert hier werkte als arbeider in de scheepsbouw of in de aanleg van de havens.

                        

Als Adriaan bijna 4 jaar is overlijdt zijn moeder plotseling en staat vader Govert alleen voor de opvoeding van zijn vier kleine kinderen. Dit gaat goed totdat het armenbestuur in Rotterdam besluit dat de 3 oudste kinderen uit huis geplaatst moeten worden.
Alle drie worden ze op 16 november 1903 naar de Maatschappij van Weldadigheid gestuurd waar ze afzonderlijk worden geplaatst in 1 van de dorpen van deze organisatie. 


                                   


Theo wordt geplaatst in Willemsoord (Noord west Overijssel) kolonie III 266.
Op 1 april 1913, bijna tien jaar later vertrekt hij naar Meppel om daar als timmerman te gaan werken en precies een jaar later mag Govert vertrekken die al die jaren in Frederiksoord heeft gezeten. Hij gaat als letterzetter naar Steenwijk. Alida mag op 9 mei 1916 dan ook eindelijk vertrekken uit Wilhelminaoord en zij gaat als dienstbode werken in Lochem. Waar de driejarige Adriaan, het jongste broertje, is opgegroeid heb ik niet kunnen achterhalen.

Het gaat de drie kinderen Heine goed, alle drie trouwen ze en Theo stapt op 12 april 1918 in het huwlijksbootje met Maria Jacoba Wolfswinkel (geboren Woudenberg 1 april 1893). Samen krijgen zij op 12 januari 1923 in Woudenberg een zoon genaamd Willem. Of er nog andere kinderen in het gezin geboren worden heb ik nog niet kunnen achterhalen.

 
                                
                                                  Huize Nieuwoord in Woudenberg

Willem werkt in het Hoenderpark aan de Maarsbergseweg in Woudenberg, de kippenfokkerij die de familie van zijn moeder beheert. Theo werkt op het Schoutenhuis, als beheerder van landgoederen en in deze functie heeft hij tijdens de tweede wereldoorlog de gelegenheid tot het vervalsen en fabriceren van persoonbewijzen voor onderduikers. Op de zolder van huize Nieuwoord zit ook een onderduiker.
Op 24 augustus 1944 staat de bezetter samen met burgemeester De Monyé aan de deur om zowel Theo als Willem te arresteren.

In verschillende archieven ligt materiaal opgeslagen waaruit blijkt dat vader Theo en zoon Willem Heine vanuit de gevangenis in Utrecht werden overgebracht naar kamp Amersfoort.
Willem weet te ontsnappen in de verwarring die ontstaat door een geallieerd bombardement.
Omdat zijn vader geen kans ziet te ontkomen, keert hij vrijwillig naar het Lager terug.
Het tweetal wordt op 12 oktober 1944 gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme.

Zwaar werk (antitankgrachten graven) en ondervoeding eisen hun tol. Het zware werk in een van de kampen van Neuengamme verwoest het lichaam van Wim. Wekenlang heeft zijn vader hem verpleegd, maar Willems weerstand breekt. Op 29 november 1944 sterft hij op 21-jarige leeftijd.Zijn lotgenoten hebben hem in het kerkje van Engerhafen begraven. Later is hij herbegraven en nu deelt hij een graf met zijn in 1966 gestorven moeder op het kerkhof van Woudenberg.  

Theo Heine is na de bevrijding op 31 mei 1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden. In Woudenberg is een verzetsmonument opgericht en in 1947 onthuld waar zijn naam op staat.

                                  

TER NAGEDACHTENIS
AAN
HEN DIE VIELEN
DOOR
OORLOGSHANDELINGEN
 

 
 
 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben een nicht van Frans en Dennis Plantinga. Beiden opgepikt 1944 in Ede. Vervoerd naar Amersfoort en daarna naar Neuengamme. Dennis daar in een gedeelte van het kamp Wolschleger overleden. Frans is vervoerd naar Bergen Belsen waar hij na 31 Mei 1945 overleed. Alles is daar verbrand vanwege aan uitbraak van Typhus. Hebben nooit iets kunnen achterhalen van Frans. Uw story van de Heine men is bijna hetzelfde als het verhaal van Frans. Weet U iets over deze jongens . Laat me dan even weten op catstuy@juno.com.
y name is
Catherine

Carel Scharten, Rotterdam zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.