maandag 9 juni 2014

Wonderlijke vondst op Internet


Anna Antonia Naglé


Geboren in Zevenbergen 1 april 1872. Haar vader Jan Cornelis Naglé was aannemer en wegens lichaamsgebreken afgekeurd voor de Militie. Hij trouwde in 1871 op 22 jarige leeftijd in Zevenbergen met  de 27 jarige Anna Johanna Vreugdenhil . 
Anna Antonia was hun eerste kind en er volgenden nog 4 broers en 3 zussen. Allemaal geboren in het Brabantse Zevenbergen.

Op 29 mei 1896 trouwde zij in haar geboortedorp Zevenbergen met Gerrit Putkamer en ging met hem in Den Haag wonen, waar hij geboren was.

Zij kregen samen acht kinderen waarvan er 5 de volwassen leeftijd bereikten.


Op de foto: eerste rij van links naar rechts: Anna Johanna, Jan Cornelis, Cornelis Jan; tweede rij van links naar rechts: Jannetje en Gerrit op het krukje. Anna Antonia en Gerrit staan achter hun kinderen. Rudolphina  (Ruud) moest nog worden geboren. 
De  foto moet in het jaar 1907 zijn genomen, afgaande op de leeftijd van de kleine Jannetje.  Anna Antonia is opde foto 35 jaar en Gerrit 32 jaar. 

Zij hadden toen al 2 kinderen verloren: Willem Bartholomeus  en Gerrit stierven beiden voordat zij 1 jaar waren.  Dochter Jannetje overleed in 1922 op 15 jarige leeftijd. 

Het  gezin Putkamer woonde in den Haag. Eerst in de Adrianadwarsstraat 6b en in april 1910 verhuisden zij naar de Vaillantlaan 497. Zoon Jan Cornelis woont dan al een paar jaar in een tehuis in Noordwijk.

In september 1936 verhuisden Anna Antonia en Gerrit naar de Grote Visserijstraat nr. 48. Waarschijnlijk om dichter bij hun dochter Anna Johanna en haar gezin te wonen in Rotterdam.Deze foto is genomen tijdens een familieuitje. Helemaal rechts staat Gerrit Putkamer, wie naast hem staat is mij niet bekend, daarnaast mijn Oma Anna Johanna Putkamer, naast haar Anna Antonia haar moeder. Verder staat mijn Opa Piet van Es helemaal achteraan tweede van rechts (zonder hoed). Ziet er gezellig uit op de foto, als iemand weet waar deze genomen is of meer namen weet houd ik mij aanbevolen.


Anna Antonia is overleden in Poortugaal op 25 november 1944.

Zij was de laatste maanden van haar leven opgenomen in ziekenhuis Maasoord, Poortugaal, omdat zij erg in de war was. Tijdens haar begrafenis was er een bombardement waardoor de begrafenisstoet moest stoppen en alle inzittenden moesten schuilen. 

Zij is begraven op de algemene begraafplaats in Poortugaal. 
Op de site onlinebegraafplaatsen.nl heb ik haar graf gevonden. Wonderlijk genoeg bestaat het graf nog en samen met mijn zusje die naar haar is vernoemd ga ik haar snel bezoeken. 

Geen opmerkingen: