dinsdag 5 juli 2011

Waar is Pieter?

In de familie van mijn vader, Bastiaan van Es is er een reeds zeer lange traditie om de eerst geboren zoon te vernoemen naar de grootvader van het kind. Bij mijn vader is dit niet het geval, hij is de tweede zoon die is vernoemd en zijn oudere broer is vernoemd naar de grootvader van moeders kant en heet Gerrit van Es met als tweede naam Bastiaan.

Bastiaan van Es (1864-1949)
De familie van Es was eigenlijk een van de eerste families die ik heb onderzocht toen ik interesse kreeg in stamboomonderzoek en na alle persoonskaarten van het CBG te hebben ontvangen viel mij iets op wat in de familie niet bekend was. De opa van mijn vader (ook dus Bastiaan van Es) was eerder getrouwd geweest met ene Christina Baas uit Hendrik Ido Ambacht (trouwdatum 20-08-1886). 
Dat was raar, niemand in de familie wist hier nog iets van en er waren er zelfs die het ontkenden: "dat komt in onze familie niet voor". Maar ja de kaarten van het CBG liegen niet en ik heb toen ook maar gelijk de originele stukken opgevraagd. Alles klopte natuurlijk.
Bastiaan van Es Senior kreeg samen met Christina Baas een zoon op 23-09-1886  in Ridderkerk die zij geheel volgens de familie traditie Pieter noemden. Het huwelijk hield 6 jaar stand en zij scheiden officieel volgens de wet op 8 oktober 1892 in Ridderkerk. Pieter was toen dus inmiddels 6 jaar en ging bij zijn moeder wonen.
Bastiaan trouwde vervolgens een half jaar later met mijn overgrootmoeder Trijntje Stam (07-04-1893). Bastiaan en Trijntje kregen samen 3 kinderen waarvan de oudste een zoon was, en ja hoor hij werd wederom vernoemd naar zijn opa: Pieter van Es. Hij had dus een half-broertje van toen inmiddels 7 die ook Pieter heette. Of hij dit ook wist valt zeer te betwijfelen. De andere kinderen waren meisjes en heetten respectievelijk: Teuntje en Cathalina.
Nou ben ik in de loop der tijd erg nieuwsgierig geworden naar die eerste Pieter van Es ik kan van hem maar zeer weinig vinden behalve drie huwelijken maar dus geen overlijdensdatum of plaats. Hij trouwde dus  3 keer, en wel met Antonia van Zon in 1919 (Rotterdam), met Cornelia Adriana Mooij in 1922 (Rotterdam) en met Cornelia Stakenburg in 1929 (Rijswijk).  Deze Cornelia  kwam uit Den Haag en was pas 23 jaar toen zij met de 42-jarige Pieter trouwde in Rijswijk. Hierna loopt het spoor dood van Pieter van Es.

Genlias geeft geen informatie over overlijden en het archief in Rotterdam en Den Haag ook niet. Heel jammer want ik had zo graag geweten of hij nog kinderen heeft gekregen bij een van zijn echtgenotes, en wanneer en waar hij is overleden. Hierbij vraag ik dan ook of iemand weet waar Pieter is gebleven, alle informatie is welkom!

Update 1: Inmiddels weet ik dat Pieter van Es in 1936  (26 augustus 1936) weer scheidde van Cornelia Stakenburg (zij was al eerder gehuwd geweest en na Pieter kreeg zij nog 2 echtgenoten).  

Update 2.0: 
Ik heb 1 echtgenote over het hoofd gezien: dus nog even de dames op een rijtje:

Pieter van Es gehuwd geweest met: 
Helena Kars op 11 mei 1910 in Arnhem 
 • (gescheiden: 15 juni 1918)
  Antonia van Zon op 15 januari 1919 in Rotterdam 
  • (gescheiden 15 september 1921) 
   Cornelia Adriana Mooij op 19 april 1922 in Rotterdam 
   • (gescheiden 2 mei 1924) 
    Cornelia Stakenburg op 23 januari 1929 in Rijswijk 
    • (gescheiden 26 augustus 1936 in Rijswijk)

     Geen opmerkingen: