zaterdag 17 september 2011

Putkamer

Soms kom je tijdens het zoeken naar voorvaderen droevige dingen tegen, die als je het navraagt in de familie helemaal niet bekent zijn. Zo ook dit verhaal over Cornelis Putkamer en Jannetje de Hoog. Zij waren de ouders van mijn overgrootvader Gerrit Putkamer die voor zover de kennis van de familie reikte enig kind was van zijn vader en moeder. Hij is in 1875 op 12 oktober geboren in Den Haag en was tot aan zijn pensioen timmerman. Zijn vader Cornelis Putkamer werd in 1845 op 5 maart geboren in Zwammerdam en trouwde op 21 jarige leeftijd met de 22 jarige Jannetje de Hoog (geboren 29-08-1844 in Waarder) te Waarder op 7 december 1866. Zij gingen wonen op de Nieuw-Westeinde 47 in Zwammerdam bij de ouders van Jannetje.

Waarder - Uitzicht op het Westeinde

Op 18 augustus 1867 werd hun eerste zoon Willem geboren hij overlijdt net 4 jaar oud in 1871. De eerste dochter Margaretha word geboren in 1869 en overlijdt nog geen 2 jaar oud in 1871. Op eerste kerstdag 1871 wordt Gerrit geboren en hij overlijdt 8 maanden later. In 1872 werd dochter Grietje geboren, zij werd maar 2 jaar oud; in 1873 werd hun tweede dochter geboren Maria, zij overleed nog geen 13 maanden oud. Mijn overgrootvader Gerrit werd dus in 1875 geboren en hij mocht de gezegende leeftijd van 90 jaar bereiken. Hierna werd er een tweeling geboren: Hermanus en Margaretha Maria beiden geboren in 1877; het broertje overleed  2 maanden oud en het zusje werd maar 1 maand oud. In 1881 werd er nog een tweeling geboren: Maria Dirkje en Willem. In de archieven is van hun verder niets te vinden, waarschijnlijk hebben zij maar een paar dagen geleefd. Hierna volgde in 1883 nog een broertje Willem waarvan ook verder niets bekend en als laatste werd er een levenloos meisje geboren in 1885.
Wat een leed spreekt er uit deze opsomming. Jannetje kreeg 12 kinderen en er bleef er maar 1 leven, wat een verdriet moeten zij en Cornelis hebben gehad! Uit de geboorteaktes is op te maken dat de familie op 21 maart 1874 verhuisde van Waarder naar Den Haag.

Gerrit Putkamer en Anna Antonia Naglé met 5 van hun kinderen

Mijn overgrootvader Gerrit trouwde 21 jaar oud in mei 1896 met de toen 23 jaar oude Anna Antonia Naglé (1 april 1872 Zevenbergen) in Zevenbergen. Zij kregen samen 8 kinderen. Anna Antonia overleed in Portugaal op 72 jarige leeftijd en Opa Put in Rotterdam op 8 februari 1966. Hij was 90 jaar toen hij werd aangereden terwijl hij door een politieagent geholpen werd om over te steken. Het was erg glad op de weg en de auto die beide aanreed schoot door de remmen op de spek gladde weg. Opa brak zijn voet en dit werd hem op zijn leeftijd fataal. Hij stierf in het ziekenhuis in Rotterdam.

Opa Put met zijn buurvrouw mevrouw de Jongh

4 opmerkingen:

Kees Putkamer zei

Leuk om dit te lezen. Opa Put is mijn overgrootvader, de opa van mijn vader. Toen Opa Put stierf was ik 15 jaar oud. Ik kan me hem nog goed herrinneren

Allemaal Familie van mij zei

Beste Kees,
Wat leuk dat je reageert! Hoe pas jij in de stamboom? Ik ben een kleindochter van zijn dochter Anna Johanna Putkamer.
Mijn email adres is ritavanes@chello.nl is misschien wat handiger. Er staat ook nog een stukje op het blog van de familie Nagle, daar ben jij ook aan verwant bent.
groetjes,
Rita

Marian zei

Mijn naam is Marian Zwets-Putkamer. Ik ben de zus van Kees. Ik neem aan dat Kees alle gegevens van onze familie al heeft doorgegeven. Ik kom nu per toeval op deze site.

Groetjes,

Marian


Annemieke van Es zei

Opa Putkamer was de vader van mijn oma Anna Johanna. Ik ben genoemd naar deze overgrootmoeder Anna. Rita Van Es is mijn zus.