dinsdag 4 oktober 2011

Matriarchale lijnen

In de genealogie is het gebruikelijk om te onderzoeken waar je familienaam vandaan komt en wordt er dus langs de vaderlijke lijn onderzoek gedaan. De achternamen blijven dan over het algemeen het zelfde behalve als er een ongehuwde moeder tussen zit. Uit onderzoek is gebleken dat er redelijk wat  kinderen geboren worden die eigenlijk niet de naam van hun eigen vader dragen maar die van de man die denkt de vader te zijn.  Dus de wettelijke vader is niet de biologische vader. Als je onderzoek doet langs de moederlijke lijn weet je bijna voor honderd procent zeker dat de bloedlijn klopt.

Ik heb mijn matriarchale lijn terug kunnen volgen tot ongeveer 1675 en zij loopt over 12 generaties vrouwen. De vroegste voormoeder heette Neeltje Sijbrands en zij trouwde in mei 1698 in Bergambacht met Cornelis Claaszoon van Zoelen. Veel meer heb ik niet over haar kunnen vinden behalve hun dochter Marrigje van Zoelen geboren in februari 1705 in Bergambacht en trouwt mei 1730 met Willem Pieterszoon Verkerk.

 
Wapen van Bergambacht

 Zij krijgen 6 kinderen waarvan de oudste dochter Lijntje geboren wordt in augustus 1734 te Bergambacht. Lijntje Verkerk trouwt in juni 1756 met Willem Kroon in Oudekerk aan de IJssel en zij krijgen 2 jaar later een dochter Marrigje Willems Kroon geboren in Berkenwoude in februari 1758.

 Harmelen

Marrigje ontmoet Thijmen van Wageningen die uit Harmelen komt en zij trouwt daar met hem in 1784 en zij vestigen zich daar ook. Zij krijgen voor zover ik kon vinden 2 dochters waarvan de oudste mijn voormoeder Cornelia van Wageningen is. Geboren in Harmelen op 14 september 1796. Cornelia trouwt in 1824 met Johannes van Bekko(u)m uit  Harmelen en zij krijgen samen 5 kinderen; 3 meisjes en 2 jongens. Cornelia overlijdt op 72 jarige leeftijd in Harmelen. Haar oudste dochter Margaritha van Bekkum trouwt op 26 jarige leeftijd in 1858 met Klaas Bloemheuvel en krijgt bij hem 4 kinderen. Zij wordt 54 jaar oud en Klaas trouwt daarna nog voor een tweede keer.

Hun oudste dochter Arsina Cornelia Bloemheuvel geboren in Harmelen trouwt een jaar na het overlijden van haar moeder op 24 jarige leeftijd met Pieter van Ede uit Woudenberg. Zij krijgt 3 kinderen die allemaal in Maarn worden geboren en de oudste is mijn overgrootmoeder Alida van Ede geboren in november 1887.

 Alida van Ede (in het zwart) te midden van haar dochters en kleinkinderen

Arsina Cornelia overlijdt op 70 jarige leeftijd in Driebergen. Zij woont dan al enige tijd in bij haar dochter en schoonzoon Rijk van Scherpenzeel. Deze hebben een groot gezin wat bestaat uit 13 kinderen waarvan mijn oma Wilhelmina van Scherpenzeel de oudste is. Alida van Ede wordt 76 jaar en woont tot aan haar dood in hetzelfde huis als haar moeder is oveleden en zij al haar kinderen heeft grootgebracht.

Wilhelmina en Gijsbertus Leendert Damen-van Scherpenzeel

Mijn oma trouwt met Gijsbertus Leendert Damen en gaat in de stad Utrecht wonen waar opa een bakkerij heeft. Zij krijgen samen 5 kinderen waarvan mijn moeder de oudste is. En ik, Rita ben dan weer de oudste dochter van mijn moeder Riet. Mijn jongere zus heeft een dochter van 23 en dat maakt samen 12 vrouwen in deze matriarchale lijn.

Geen opmerkingen: