dinsdag 31 mei 2011

Twee geloven op 1 kussen

Ik denk de reden te hebben gevonden waarom nicht Ria niets wist van de familie van haar Oma, Maria Cornelis uit Zeeland. Zij kan zich niet herinneren ooit ook maar 1 familielid te hebben ontmoet en kent ook geen verhalen over de Zeeuwse kant van de familie.



Maria Cornelis was geboren in 1873 in Kruiningen-Zeeland als dochter van Petrus Johannes Cornelis en Fransciesca Catharina Goedemondt. Haar vader was een Belg uit Sint Jan Eremo en haar moeder was geboren in Hoedekenskerke.  Haar vader was boerenknecht en later metselaar en haar moeder had in haar jonge jaren voordat zij trouwde een baan als dienstmeid of zoals men dat vroeger noemde "zij was in een dienstje". Zij kregen samen 8 kinderen waarvan de helft de volwassen leeftijd bereikten.
Van de broer van Maria: Karel Louis Cornelis heb ik een foto gevonden van zijn grafsteen. Hij op 66 jarige leeftijd overleden in juli 1943 in Goes. Hij ligt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats in Hansweert.

En zie daar de oplossing van het mysterie: Maria was Katholiek en haar toekomstige man en zijn familie waren Gereformeerd. Haar vader was overigens wel bij hun huwelijk in 1898 aanwezig, haar moeder Fransciesca Catharina Goedemondt was in 1881 al overleden op de jonge leeftijd van 31 jaar. Zij overleed 2 maanden na de geboorte van haar jongste dochtertje.
Maria Cornelis is net als haar moeder vroeg gestorven zij was pas 52 jaar. Haar twee jongste kinderen werden toen zij overleed opgenomen in het gezin van haar oudste dochter Catharina Damen die inmiddels getrouwd was en zelf al 2 kinderen had. Bep en Jo (haar broers) hebben het daar erg fijn gehad bij hun zus. Jacobus Damen ging bij een zoon in wonen, zodat hij ook verzorgd werd.
Ik kan nu de persoonskaart gaan aanvragen van Karel Louis met de namen van zijn ouders erop met de correcte gegevens. Misschien staat de overlijdensdatum van zijn vader hier ook op, deze heb ik nog niet kunnen traceren.
Blijft nog steeds de vraag hoe Maria en Jacobus elkaar hebben ontmoet, ik zoek verder maar waarschijnlijk blijft het een mysterie, wat eigenlijk ook wel leuk is omdat het zo romantisch klinkt.

zaterdag 21 mei 2011

Bakkerij De Kampioen op Zuilen

Bakkerij de Kampioen maakte rond Kerst elk jaar een heel groot krentenbrood.
Dit brood werd per meter verkocht aan o.a. de Demka en het Werkspoor.
Op het Kerstfeest van deze bedrijven werd dit brood geserveerd aan het personeel.

Onderstaand een foto van Bakkerij de Kampioen.
Met helemaal links op de foto mijn Opa Bep (Bertus Damen).
Hij was mede-eigenaar van de Bakkerij die gelegen was aan de Swammerdamstraat op Zuilen. Ik weet helaas niet wie de andere heren op de foto zijn, maar suggesties en tips zijn welkom. ik denk dat mijn Opa een jaar of 25 is op deze foto.


donderdag 19 mei 2011

Achternichten bellen

Vandaag eindelijk in de gelegenheid geweest om mijn 2 achternichten in Zeewolde te bellen. En wat was dat geweldig leuk!
Eerst nicht Catrien aan de telefoon gehad, zij wist precies wie ik was en vroeg eerst paniekerig of alles goed was met mijn moeder. Na haar gerust gesteld te hebben dat deze vorige week dinsdag de mooie leeftijd van 75 heeft bereikt, hebben we een heel leuk gesprek gehad. Zij vertelde dat zij niet zoveel meer weet van haar opa Jacobus Damen omdat zij te jong was toen hij stierf. Er schijnt een zoon van haar tante (familie Blankenstein) ook stamboom onderzoek te doen. En deze Jan woont in Utrecht. Met het adres moet het op te zoeken zijn. Zij heeft ook niet zo heel veel foto's maar we hebben afgesproken om een keer samen te komen zodat we verder kunnen kletsen en de foto's bekijken die zij wel heeft.
Haar zus Ria zou misschien meer verhalen te vertellen hebben zei zij, want zij is 5 jaar ouder. Na dit nummer te hebben genoteerd heb ik nicht nummer 2 gebeld. Wederom een zeer fieve en heldere persoonlijkheid die nog wel het een en ander wist te vertellen, zoals dat opa Jacobus een rustige man was met een geweldige grote snor die hij regelmatig bevochtigde (met een beetje spuug) om er vervolgens mooie punten van te draaien. Zijn koos/bijnaam was Aartje, helaas kon zij mij niet vertellen waar deze naam vandaan kwam maar wel dat hij, als zij uit school kwam, een lekker glaasje jonge klare aan het drinken was in het cafeetje om de hoek. De laatste jaren van zijn leven woonde hij bij tante Tootje en oom Co aan de Stroomkade. Ze wist nog een leuk verhaal te vertellen  toen haar Opa Jacobus in het ziekenhuis lag en zij op school bij handwerkles roze sokken had gebreid.. Opa had vreselijke koude voeten toen hij in het ziekenhuis lag maar met haar roze sokken heeft hij tot het laatst lekkere warme voeten gehad. In haar herinnering is hij gestorven aan darmkanker.
We hebben afgesproken dat ik een keer langs ga voor meer verhalen en dat ga ik ook zeker doen. Wat een geweldige dames die 2!

Op de Foto:
Op de voorgrond Marie Plomp, daarachter v.r.n.l. Rijk Damen, Suze Plomp, Tante Catrien, Rietje Damen met Bertus in haar armen, de rest weet ik niet, commentaar is welkom !

zondag 15 mei 2011

Familieverhalen verzamelen

Vanacht lag ik te bedenken wat ik nu precies met deze blog wil. En ik denk dat het familieverhalen verzamelen wordt met als uitgangspunt stamboomonderzoek. Om die verhalen te vinden moet ik dus contacten gaan leggen met oude familieleden die deze verhalen nog kunnen vertellen. Dat zullen er inmiddels niet zo heel veel meer zijn. Ik heb het dan over de generatie ouder dan mijn ouders.
Mijn moeder heeft me een telefoonnummer gegeven van een oude nicht van haar die naar alle waarschijnlijkheid nog veel verhalen en ook foto's heeft over de familie Damen. Ik verwacht eigenlijk dat zij ook nog haar Opa heeft gekend: Jacobus Damen en misschien zelfs haar Oma: Maria Cornelis, hoewel ik dat eigenlijk betwijfel omdat deze al in 1925 is overleden. Zij kwam uit Kruiningen in Zeeland en hij Jacobus Damen uit Utrecht. Ze zijn in 1898 in Utrecht getrouwd, maar het vreemde wil nu dat toen zij trouwden zij al 2 kinderen hadden: Johannes Hendrikus Damen (1896) en Maria Catharina Damen (1897) beiden erkend door Jacobus bij hun huwelijk. Wat voor een verhaal zit hier achter: waar hebben zij elkaar leren kennen en waarom zijn ze zo laat gehuwd? Hij was 31 en zij 24 jaar, dus er was geen sprake van minderjarig zijn.
Ik ben erg nieuwsgierig en hoop via de dochter van Maria Catharina, die nu ongeveer 80 jaar zal zijn hier achter te komen.

Op de Foto:
Maria Cornelis: Geboren in Kruiningen 8 maart 1873 - overleden in Utrecht 26 januari 1928

zaterdag 14 mei 2011

Archiefbezoek aan het Utrechtsarchief


Op de foto alle broers en zussen Damen uit Utrecht v.l.n.r. op de onderste rij: Tante Marie, Tante San en Tante Catrien. Staand v.l.n.r.: Oom Jan (Johannes Hendrikus), Oom Anton (Anthonius), Oom Jo (Johannes Gerardus), Oom Co (Jacobus), en mijn Opa Bep (Gijsbertus Leendert)

Donderdag ben ik een dagje naar het archief geweest in Utrecht om op zoek te gaan naar familie met de naam Damen. Ik was er nog nooit geweest en op de site werd gesproken over een verbouwing en een vervangende locatie. Nou je kunt wel nagaan dus dat ik bij de verkeerde locatie aanklopte. Er was daar een aardige mevrouw aan de balie die het zo zielig vond voor mij dat ik een kop koffie kreeg van haar. Al met al stapte ik om een uur of 11 het archief aan de Hamburgstraat binnen. Ze hebben daar een aparte afdeling voor de stad Utrecht en daar heb ik dus een uurtje of 3 doorgebracht met het doorspitten van de DTP-boeken voor 1811 op zoek naar de naam Damen. Genoeg te vinden en ik had spijt dat ik mijn laptop niet mee had genomen. Ik heb vervolgens een half A4 schrijfblok vol geschreven met aantekeningen. Heerlijk gelunched in het ernaast gelegen oude kantongerecht en met een voldaan gevoel en een hoop aantekeningen om een uur of 3 de trein weer in gestapt. Succesvol dagje afgerond.

Allemaal Familie van mij

Allemaal Familie van mij is mijn nieuwe Blog. Mijn hobby is genealogie en daar ben ik al een flinke poos mee bezig. Ik hoop via deze blog in contact te komen met andere genealogen die ook op zoek zijn.
Ik zal via deze site publiceren en ik ben ook te volgen via Twitter.

Namen van families die ik onderzoek zijn: van Es uit Rotterdam en de Zuid-Hollandse Eilanden, Damen uit Utrecht, Putkamer uit Zuid-Holland, Naglé uit Brabant en van Scherpenzeel uit Driebergen.