dinsdag 31 mei 2011

Twee geloven op 1 kussen

Ik denk de reden te hebben gevonden waarom nicht Ria niets wist van de familie van haar Oma, Maria Cornelis uit Zeeland. Zij kan zich niet herinneren ooit ook maar 1 familielid te hebben ontmoet en kent ook geen verhalen over de Zeeuwse kant van de familie.Maria Cornelis was geboren in 1873 in Kruiningen-Zeeland als dochter van Petrus Johannes Cornelis en Fransciesca Catharina Goedemondt. Haar vader was een Belg uit Sint Jan Eremo en haar moeder was geboren in Hoedekenskerke.  Haar vader was boerenknecht en later metselaar en haar moeder had in haar jonge jaren voordat zij trouwde een baan als dienstmeid of zoals men dat vroeger noemde "zij was in een dienstje". Zij kregen samen 8 kinderen waarvan de helft de volwassen leeftijd bereikten.
Van de broer van Maria: Karel Louis Cornelis heb ik een foto gevonden van zijn grafsteen. Hij op 66 jarige leeftijd overleden in juli 1943 in Goes. Hij ligt begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats in Hansweert.

En zie daar de oplossing van het mysterie: Maria was Katholiek en haar toekomstige man en zijn familie waren Gereformeerd. Haar vader was overigens wel bij hun huwelijk in 1898 aanwezig, haar moeder Fransciesca Catharina Goedemondt was in 1881 al overleden op de jonge leeftijd van 31 jaar. Zij overleed 2 maanden na de geboorte van haar jongste dochtertje.
Maria Cornelis is net als haar moeder vroeg gestorven zij was pas 52 jaar. Haar twee jongste kinderen werden toen zij overleed opgenomen in het gezin van haar oudste dochter Catharina Damen die inmiddels getrouwd was en zelf al 2 kinderen had. Bep en Jo (haar broers) hebben het daar erg fijn gehad bij hun zus. Jacobus Damen ging bij een zoon in wonen, zodat hij ook verzorgd werd.
Ik kan nu de persoonskaart gaan aanvragen van Karel Louis met de namen van zijn ouders erop met de correcte gegevens. Misschien staat de overlijdensdatum van zijn vader hier ook op, deze heb ik nog niet kunnen traceren.
Blijft nog steeds de vraag hoe Maria en Jacobus elkaar hebben ontmoet, ik zoek verder maar waarschijnlijk blijft het een mysterie, wat eigenlijk ook wel leuk is omdat het zo romantisch klinkt.

Geen opmerkingen: